Vitamin D
patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a hrají nezastupitelnou úlohu v metabolismu, protože jsou nezbytná pro správnou mineralizaci kostí. Vzhledem k tomu, že v organismu dochází k jeho přestavbě (dvojité hydroxylaci) na aktivní metabolit, lze ho nazvat hormonem. Vitamin D je tedy podle novějších poznatků pleiomorfní steroidní hormon, který hraje zásadní roli v rozvoji a údržbě kostní tkáně, svalů, imunity, regulaci a ochraně před srdečními a onkologickými onemocněními.
Účinky Vitamínu D:
- přispívá k normální funkci imunitního systému,
- přispívá k udržení normální činnosti svalů,
- přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu,
- přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
- přispívá k udržení normálního stavu kostí,
- přispívá k udržení normálního stavu zubů,
- podílí se na procesu dělení buněk.
Zdroje vitamínu D3: Slunce, potraviny a suplementace.
Potraviny bohaté na vitamín D (množství ve 100g):
- Olej z tresčích jater 10 000 IU
- Mečoun obecný 666 IU
- Pstruh duhový 635 IU
- Losos 526 IU
- Žloutek 218 IU
- Sardinky 193 IU